Ce se întâmplă când corpul trece la cele veÈ™nice?
Ce trebuie sa facem atunci când cineva drag pleacă de langa noi? Este greu de explicat în cuvinte ceea ce simÈ›im atunci când pierdem persoanele dragi, ne simÈ›im pierduÈ›i , ne simÈ›im parca fără putere sau neputinciosi . Cu credință, ne adunam puteri È™i trebuie sa ne mobilizam pentru cel drag, sa ii îndeplinim cerintele È™i pregătirile pentru înmormântare. Pentru toate acestea sunt aÈ™a zise tradiÈ›ii . PaÈ™ii sunt grei dacă ne ocupam singuri È™i de aceea trebuie sa apelam la rude sau prieteni foarte apropiaÈ›i pentru a fi un pic mai uÈ™or. De la hainele È™i accesoriile pentru decedat/a , machiaj, la coliva, mărunt, drumul pana la biserica, coroana È™i toate cele.
Dacă va aflaÈ›i în situaÈ›ia în care aveÈ›i grija de cel drag acasă una din tradiÈ›ii este spovedania (|mărturisirea păcatelor) sinceră È™i cu pocăință ce aduce iertarea păcatelor celui pe moarte, liniÈ™tea È™i împăcarea cu Dumnezeu È™i cu semenii pe care i-a nedreptățit ,urat sau păgubit. Sfântă împărtășanie “ Cel ce mănâncă Trupul Meu È™i bea Sângele meu are viață vesnica,ci Eu îl voi învia în ziua de apoi”( Ioan 5,54 )aceasta se da în ceasul morÈ›ii È™i este numita grijania cea mai de pe urma a creÈ™tinului aici pe pământ ,ea fiind arvună a vieÈ›ii veÈ™nice È™i chiezasia învierii.Sfanta Împărtășanie este procesul cel mai important proces înainte de a pleca de pe acest pământ, este partea cea mai Importanta a sufletului uman deoarece reprezintă scutul È™i cel mai bun apărător la Tronul Judecății. Cel care are grija de persoana aflata în pragul morÈ›ii poarta un păcat mare dacă nu îl împărtășeste pe cel aflat pe patul de moarte.
Alt aspect important este lumânarea pe care o tine în mana simbolizează călăuză sufletului, risipirea întunericului morÈ›ii. CreÈ™tinul pleacă din lume sau din viaÈ›a aceasta însoÈ›it de Isus Hristos Domnul nostru, spovedit È™i împărtășit adică grijit.
O alta traditie este aceea ca după ce a fost spălat, mortul va fi îmbrăcat în haine noi, din cap pana în picioare sau sa fie îmbrăcat cu cele mai frumoase haine pe care le-a avut sau în hainele care i-au plăcut cel mai mult cu condiÈ›ia ca ele sa fie curate È™i călcate . Acestea au o semnificaÈ›ie aparte, sugerează credinÈ›a în viață de după moarte, începutul unei noi vieÈ›i È™i faptul ca mortul se va înfățiÈ™a curat în fata Judecății lui Dumnezeu . Acestea sunt înmânate personalului de la firma de pompe funebre pentru a se ocupa de acest aspect.
În funcÈ›ie de stadiul persoanei decedate aÈ™a È™i tradiÈ›ia se respecta . Dacă persoana decedata era în varsta, atunci alegi hainele alese chiar de ea, sau i se aleg cele mai frumoase haine care i-ar fi plăcut, sau cumparate după cum ii plăceau. Dacă persoana era tânără È™i necăsătorită, exista obiceiul ca aceasta sa îmbrace haine de mireasa, respectiv de mire, în acelaÈ™i scop se pregătea un brad împodobit semn al căsătoriei.
În diverse locuri ale Tarii cum ar fi Èšară OaÈ™ului, sudul Argesului sau Jud. BistriÈ›a Năsăud înainte de a fi îmbrăcat cu cele mai frumoase haine , trupul era uns cu un sau ulei iar fetelor li se pun mărgele sau salba de galbeni. În MunÈ›ii Apuseni persoanele căsătorite sunt îmbrăcate cu hainele de cununie în semn de a se reîntâlni cu soÈ›ul/ia È™i a fii FericiÈ›i È™i dincolo aÈ™a cum au fost în timpul vieÈ›ii. În sudul Argesului se astupa toate orificiile cu tămâie sau usturoi pentru ca sufletul sa nu se mai întoarcă în trup È™i a deveni strigoi.
Hainele persoanei decedate, se dăruiesc oamenilor săraci, sau se ard - aici rămâne doar la decizia rudelor ceea ce doresc sa facă . Este bine de menÈ›ionat ca atunci când dăruieÈ™ti hainele persoanei decedate sa nu spui ca au aparÈ›inut lui, pentru a fi purtate cu plăcere.
O alta tradiÈ›ie este sa acoperi oglinzile din casa cu È™aluri pentru a împiedică sufletul sa rătăcească È™i sa se piardă. Pe drum spre cimitir la fiecare cotitura se dau bani mărunÈ›i pentru a plăti vămile.
Se läsa pe pervaz un pahar cu apa , se spune ca după înmormântare sufletul celui plecat din viață, clatoreste în locurile dragi lui, deci mai ales acasă. Pana la plecarea spre ceruri la judecata de apoi la cea de-a 40-a zi, acesta călătoreÈ™te. În timp ce călătoreÈ™te, acesta se opreÈ™te sa bea apa, apoi pleacă la drum în alte locuri È™i tot aÈ™a.
MaÈ™inile care merg alături de cel decedat către ultimul drum al sau, primesc prosoape albe È™i câte o batista cu bănuÈ› în semn de solidaritate, spre a-i ura drum lin către cer, fără regrete, iar bănuÈ›ii sunt plata vămilor în lumea de dincolo. Apoi se leagă la braÈ›ele bărbaÈ›ilor îndoliaÈ›i, în special cei mai apropiaÈ›i de defunct, reprezentând purtătorii de apărare , apoi se dau jos în timpul ceremoniei la biserica. Batistele sunt date doar bărbaÈ›ilor È™i sunt denumite omagii care sunt păstrate È™i duse acasă după finalizarea tuturor serviciilor. BănuÈ›ul se poate pune la fereastra pentru a fi ferit de rele sau atunci când se face balta copilului se pune în cada pentru a fi puternic È™i a fi ferit de vise urate.
O alta tradiÈ›ie este legarea mortului de mâini È™i picioare, în ideea de a sta drept când va merge în fata divinității când ajunge în cealaltă lume. Din raÈ›iuni religioase, aceste aÈ™a zise piedici sunt înlăturate înainte de coborârea în groapa.
Si mai sunt coliva, vinul È™i lumânările care reprezintă simbolul vieÈ›ii veÈ™nice pe care o împărtășea cu Trupul È™i Sângele lui Hristos. Lumânările care se aseaza în prescuri sau coliva sunt semnul jertfei pentru cel adormit. Coliva este o ofranda ce se aduce pentru pomenirea morÈ›ilor la zilele rânduite pentru pomenirea lor. Noi ne ocupam de tot ce este nevoie servicii funerare bucuresti
Coroanele funerare au un rol foarte important ce au ca semnificaÈ›ie ultimul drum sa fie presărat cu petale de flori È™i a intra în viață de apoi, un drum lin. În semn de respect pana la ultimul drum pentru cel decedat È™i întreaga familie îndoliată. Se da cu tămâie în primele 3 zile de la îngroparea decedatului È™i pana la 40 de zile ca un ritual pentru ca sufletul sa se duca liniÈ™tit acolo unde trebuie. Rudele poarta în piept în semn de doliu o bucata de panglica neagră (bărbaÈ›ii)iar femeile o bentiță sau batic negru pe cap , acestea fiind purtate timp de 40 de zile sau 1 an în funcÈ›ie de dorinÈ›ele fiecăruia. O ultima tradiÈ›ie este cea în care se pune în sicriu câteva obiecte precum o oglinda, pieptăn, ac cu ata. AÈ™adar, sunt tradiÈ›ii care trebuie respectate, acestea fiind ultimele lucruri care le facem pentru cel decedat.
Copyright 2012 - 2020 Funerare Rainbow Dorobantu Toate drepturile rezervate
Dorobantu Funerare Rainbow este marca inregistrata conform OSIM certificat nr. 136802
Metode de plata în magazin:
webprodesign