WhatsApp: 0753.30.40.50

Ce se întâmplă când corpul trece la cele veșnice?

Ce trebuie sa facem atunci când cineva drag pleacă de langa noi? Este greu de explicat în cuvinte ceea ce simțim atunci când pierdem persoanele dragi, ne simțim pierduți , ne simțim parca fără putere sau neputinciosi . Cu credință, ne adunam puteri și trebuie sa ne mobilizam pentru cel drag, sa ii îndeplinim cerintele și pregătirile pentru înmormântare. Pentru toate acestea sunt așa zise tradiții . Pașii sunt grei dacă ne ocupam singuri și de aceea trebuie sa apelam la rude sau prieteni foarte apropiați pentru a fi un pic mai ușor. De la hainele și accesoriile pentru decedat/a , machiaj, la coliva, mărunt, drumul pana la biserica, coroana și toate cele. 

Dacă va aflați în situația în care aveți grija de cel drag acasă una din tradiții este spovedania (|mărturisirea păcatelor) sinceră și cu pocăință ce aduce iertarea păcatelor celui pe moarte, liniștea și împăcarea cu Dumnezeu și cu semenii pe care i-a nedreptățit ,urat sau păgubit. Sfântă împărtășanie “ Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele meu are viață vesnica,ci Eu îl voi învia în ziua de apoi”( Ioan 5,54 )aceasta se da în ceasul morții și este numita grijania cea mai de pe urma a creștinului aici pe pământ ,ea fiind arvună a vieții veșnice și chiezasia învierii.Sfanta Împărtășanie este procesul cel mai important proces înainte de a pleca de pe acest pământ, este partea cea mai Importanta a sufletului uman deoarece reprezintă scutul și cel mai bun apărător la Tronul Judecății. Cel care are grija de persoana aflata în pragul morții poarta un păcat mare dacă nu îl împărtășeste pe cel aflat pe patul de moarte. 

Alt aspect important este lumânarea pe care o tine în mana simbolizează călăuză sufletului, risipirea întunericului morții. Creștinul pleacă din lume sau din viața aceasta însoțit de Isus Hristos Domnul nostru, spovedit și împărtășit adică grijit.

O alta traditie este aceea ca după ce a fost spălat, mortul va fi îmbrăcat în haine noi, din cap pana în picioare sau sa fie îmbrăcat cu cele mai frumoase haine pe care le-a avut sau în hainele care i-au plăcut cel mai mult cu condiția ca ele sa fie curate și călcate . Acestea au o semnificație aparte, sugerează credința în viață de după moarte, începutul unei noi vieți și faptul ca mortul se va înfățișa curat în fata Judecății lui Dumnezeu . Acestea sunt înmânate personalului de la firma de pompe funebre pentru a se ocupa de acest aspect.

În funcție de stadiul persoanei decedate așa și tradiția se respecta . Dacă persoana decedata era în varsta, atunci alegi hainele alese chiar de ea, sau i se aleg cele mai frumoase haine care i-ar fi plăcut, sau cumparate după cum ii plăceau. Dacă persoana era tânără și necăsătorită, exista obiceiul ca aceasta sa îmbrace haine de mireasa, respectiv de mire, în același scop se pregătea un brad împodobit semn al căsătoriei.

În diverse locuri ale Tarii cum ar fi Țară Oașului, sudul Argesului sau Jud. Bistrița Năsăud  înainte de a fi îmbrăcat cu cele mai frumoase haine , trupul era uns cu un sau ulei iar fetelor li se pun mărgele sau salba de galbeni. În Munții Apuseni persoanele căsătorite sunt îmbrăcate cu hainele de cununie în semn de a se reîntâlni cu soțul/ia și a fii Fericiți și dincolo așa  cum au fost în timpul vieții. În sudul Argesului se astupa toate orificiile cu tămâie sau usturoi pentru ca sufletul sa nu se mai întoarcă în trup și a deveni strigoi.

Hainele persoanei decedate, se dăruiesc oamenilor săraci, sau se ard - aici rămâne doar la decizia rudelor ceea ce doresc sa facă . Este bine de menționat ca atunci când dăruiești hainele persoanei decedate sa nu spui ca au aparținut lui, pentru a fi purtate cu plăcere.  

O alta tradiție este sa acoperi oglinzile din casa cu șaluri pentru a împiedică sufletul sa rătăcească și sa se piardă. Pe drum spre cimitir la fiecare cotitura se dau bani mărunți pentru a plăti vămile. 

Se läsa pe pervaz un pahar cu apa , se spune ca după înmormântare sufletul celui plecat din viață, clatoreste în locurile dragi lui, deci mai ales acasă. Pana la plecarea spre ceruri la judecata de apoi la cea de-a 40-a zi, acesta călătorește. În timp ce călătorește, acesta se oprește sa bea apa, apoi pleacă la drum în alte locuri și tot așa. 

Mașinile care merg alături de cel decedat către ultimul drum al sau, primesc prosoape albe și câte o batista cu bănuț  în semn de solidaritate, spre a-i ura drum lin către cer, fără regrete, iar bănuții sunt plata vămilor în lumea de dincolo. Apoi se leagă la brațele bărbaților îndoliați, în special cei mai apropiați de defunct, reprezentând purtătorii de apărare , apoi se dau jos în timpul ceremoniei la biserica. Batistele sunt date doar bărbaților și sunt denumite omagii care sunt păstrate și duse acasă după finalizarea tuturor serviciilor. Bănuțul se poate pune la fereastra pentru a fi ferit de rele sau atunci când se face balta copilului se pune în cada pentru a fi puternic și a fi ferit de vise urate. 

O alta tradiție este legarea mortului de mâini și picioare, în ideea de a sta drept când va merge în fata divinității când ajunge în cealaltă lume. Din rațiuni religioase, aceste așa zise piedici sunt înlăturate înainte de coborârea în groapa. 

Si mai sunt coliva, vinul și lumânările care reprezintă simbolul vieții veșnice pe care o împărtășea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Lumânările care se aseaza în prescuri sau coliva sunt semnul jertfei pentru cel adormit. Coliva este o ofranda ce se aduce pentru pomenirea morților la zilele rânduite pentru pomenirea lor. Noi ne ocupam de tot ce este nevoie servicii funerare bucuresti

Coroanele funerare au un rol foarte important ce au ca semnificație ultimul drum sa fie presărat cu petale de flori și a intra în viață de apoi, un drum lin. În semn de respect pana la ultimul drum pentru cel decedat și întreaga familie îndoliată. Se da cu tămâie în primele 3 zile de la îngroparea decedatului și pana la 40 de zile ca un ritual pentru ca sufletul sa se duca liniștit acolo unde trebuie. Rudele poarta în piept în semn de doliu o bucata de panglica neagră (bărbații)iar femeile o bentiță sau batic negru pe cap , acestea fiind purtate timp de 40 de zile sau 1 an în funcție de dorințele fiecăruia. O ultima tradiție este cea în care se pune în sicriu câteva obiecte precum o oglinda, pieptăn, ac cu ata. Așadar, sunt tradiții care trebuie respectate, acestea fiind ultimele lucruri care le facem pentru cel decedat.

 


Copyright 2012 - 2020 Funerare Rainbow Dorobantu Toate drepturile rezervate

Dorobantu Funerare Rainbow este marca inregistrata conform OSIM certificat nr. 136802

Termeni si conditii

GDPR

ANPC

Metode de plata n magazin:
metode de plata rainbow dorobantu webprodesign

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?