WhatsApp: 0753.30.40.50

Fiecare dintre noi este pus in fata a diferite evenimente neasteptate, printre acestea numarandu-se si decesul. In general acesta este un eveniment neasteptat si odata produs trebuie sa dovedim a avea un grad mare de stapanire de sine si de putere de caracter de a duce la bun final tot ceea ce presupune o inmormantare si obtinerea tuturor documentelor necesare pana in acel punct.

Cand te afli in fata unei astfel de tragedii trebuie sa iti aduni toate puterile pentru a actiona corespunzator, fie ca persoana draga a decedat la domiciliu sau la spital. Iata care este procedura legala cand decesul a survenit la domiciliu. Exista patru pasi pe care trebuie sa ii urmati daca va confruntati cu o astfel de situatie:

1. Constatarea decesului

Primul pas in aceasta situatie este chemarea ambulantei la locul ȋn care se afla persoana decedata. Decesul trebuie sa fie constatat fie de catre un medicul de familie fie de catre medicul legist cu care colaboreaza firmele de servicii funerare. Daca decesul survine in weekend, sau in perioada sarbatorile legale, poate fi constatat de catre medicii din Serviciul de Ambulanta, acestia fiind cei care se vor ocupa de intocmirea certificatului constatator al decesului.

2.Intocmirea (CMCD)

Certificatul Medical Constatator al Decesului (CMCD) se ȋntocmeste dupa 24 ore (minim 12 ore in functie de diagnostic) de la producerea decesului si se elibereaza in baza actului de identitate al defunctului.

3.Obtinerea Certificatului de Deces

Certificatul de Deces se elibereaza in baza, la Starea Civila din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP) sau la Primaria unitatii administrativ-teritoriale ȋn zona careia a avut loc decesul.

Actele necesare pentru eliberarea Certificatului de Deces sunt:

  • Certificatul medical constatator al decesului;
  • Certificatul de nastere si de casatorie, dupa caz;
  • Actul de identitate al persoanei decedate (ce va fi retinut de catre Ofiterul de Stare Civila);
  • Copie dupa actul de identitate al persoanei care declara decesul;
  • Dovada eliberata de politie sau de Parchet (Procuratura) din care sa rezulte ca una dintre aceste autoritati a fost sesizata cu privire la deces (daca decesul a avut loc ȋntr-un mod violent sau din cauza unui accident ori sinucidere)

Odata cu eliberarea Certificatului de Deces se elibereaza adeverinta de inhumare sau de incinerare intr-un singur exemplar.

4.Obtinerea Ajutorului de Deces

Pentru organizarea unei inmormantari decente, aveti la dispozitie cinci optiuni de sprijin financiar.

  • Ajutorul de deces din partea Statului – se acorda in termen de 3 ani de la producerea evenimentului, cuantumul fiind stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
  • Ajutorul de inmormantare oferit din partea Angajatorului – acesta se acorda de catre angajator din fonduri proprii, raportat la conditiile prevazute in contractul de munca incheiat intre parti, individual sau colectiv.
  • Ajutorul de inmormantare acordat de catre Primarii – se suporta din bugetul local si poate fi acordat atat in bani si/sau in natura, reprezentate prin bunuri materiale.
  • Ajutorul pentru persoana supravietuitoare (pensionar) – acest tip de ajutor se acorda in functie de numarul de ani de casnicie si de situatia in care e afla supravietuitorul.
  • Despagubiri in cazul accidentelor rutiere – se acorda despagubiri ce vizeaza pierderile cu caracter patrimonial precum si pierderile cu caracter nepatrimonial (prejudiciul moral).

 

Funerare Rainbow Dorobantu asigura servicii funerare NonStop


Copyright 2012 - 2020 Funerare Rainbow Dorobantu Toate drepturile rezervate

Dorobantu Funerare Rainbow este marca inregistrata conform OSIM certificat nr. 136802

Termeni si conditii

GDPR

ANPC

Metode de plata n magazin:
metode de plata rainbow dorobantu webprodesign

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?