WhatsApp: 0753.30.40.50

Cum au evoluat serviciile funerare de-a lungul timpului

 

Noua lege funerara permite romanilor sa faca inmormantari fara preot, dar asta nu e tot, romanii nu vor mai putea face priveghiul in casa.

Noile reglementari vin sa schimbe foarte multe lucruri care deja tin de traditie in Romania, dar pot fi considerate un semn al evolutiei in sens european. Astfel, oamenii pot avea parte de inmormantare civila sau laica, si, inca din timpul vietii ei pot opta pentru una dintre variante.

Iata ce se arata in articolul 16 al Legii 02/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din Romania: ,,Inmormantarea poate fi religioasa sau laica, precedata sau nu de incinerare. Locul si modalitatea inmormantarii vor fi conform alegerii facute de persoana decedata in timpul vietii, fara nici o modificare a ultimei vointe a acesteia”.

 

Exista o a doua referire a legii legata de aspectul mormintelor: daca un loc de veci este lasat in paragina si abandonat timp de doi ani consecutivi, administratia are dreptul, de acum, sa confiste locul, conform dreptul-omului.org.

Mai mult, noile reglementari UE prevad faptul ca familia decedatului are obligatia de a depune trupul neinsufletit dupa numai o ora de la momentul decesului.

Inca din cele mai vechi timpuri ritualurile de inmormantare au avut loc sub diverse forme si fiecare ritual in sine se desfasura conform unei anumite credinte. De exemplu, stramosii nostri ingropau decedatii imbracati in haine noi, mergand pe idea ca astfel spiritele nu ii vor recunoaste si vor fi lasati sa treaca in liniste spre lumea de apoi. Egiptenii construiau piramide gigantice si practicau mumificarea, pe cand vikingi obisnuiau sa inmormanteze decedatii in sicrie imense carora le dadeau drumul pe apa.

In timp modalitatea de inmormantare s-a schimbat si pana la sfarsitul secolului 20 se obisnuia ca familia decedatului sa se ocupe acasa de tot ceea ce tinea de priveghi, inmormantare si pomana. In prezent toata procedura a devenit mult mai simpla, existand firme funerare ce se pot ocupa de tot ceea ce tine de decesul unei persoane, de la imbalsamare si pana la ultimus pas ce il reprezinta pomana.

Firma funerara sau de pompe funebre este cea care este responsabila care se ocupa de intreg serviciul funerar, de la organizarea aranjamentelor florale, pana la comercializarea si transportul sicrielor. Si sicriele au evoluat foarte mult de-a lungul timpului. Daca inante principalul material din care erau confectionate era lemnul de brad sau stejar, acum se pot confectiona din lemn de stejar, brad, mahon, plop, din marmura sau chiar metal. Pot fi de diferite forme, culori si se poate tine cont de orice preferinta are familia decedatului in legatura cu acest aspect.  Cele mai perfomante, insa si cu costuri mai ridicate sunt sicriele cu frigorifice care ajuta la conservarea si la incetinirea procesului de degradare a decedatului in zilele calduroase de vara. In aceeasi categorie intra si monumentele funerara. Inainte existau cruci si monumente din lemn sau piatra, insa astazi se vor achizitiona din materile mult mai rezistente si de mai buna calitate, precum ceramica, granit sau marmura, desigur in diverse marimi si forme in functie de dorinta familiei decedatului.

Exista o serie de firme funerare la care se poate apela in caz de nevoie si majoritatea dintre acestea dispun chiar si de orar non stop, astfel incat se pot solicita informatii telefonice la orice ora sau se pot face comenzi pentru cele necesare chiar si prin mediul online pe site-ul firmei respective. Serviciul de transport ale decedatului se face cu ajutorul masinilor omologate, dotate cu sisteme frigorifice special in acest scop si cu normele de igiena impuse de catre Uniunea Europeana.

O firma funerara cu servicii de calitate trebuie sa se recomande prin urmatoarele :

  • Calitatea serviciilor– oferta sa cuprinda pachete funerare cat mai complete si complexe, care sa ofere familiei absolut tot ceea ce este necesar in situatia survenirii unui deces, astfel incat familia sa nu trebuiasca sa treaca prin intregul proces dureros al inmormantarii;
  • Profesionalism– o firma de servicii funerare trebuie sa ofere servicii conform legii funerare,   sa respecte normele tehnice si sanitare impuse, privind atat inhumarea, transportul cat si criteriile profesionale impuse de lege;
  • Pret– acesta este cel mai important aspect in alegerea unei firme de servicii funerare. Angajarea unei firme presupune costuri destul de mari, astfel incat firma funerara trebuie sa ofere preturi accesibile oricarui buzunar.

Copyright 2012 - 2020 Funerare Rainbow Dorobantu Toate drepturile rezervate

Dorobantu Funerare Rainbow este marca inregistrata conform OSIM certificat nr. 136802

Termeni si conditii

GDPR

ANPC

Metode de plata Ón magazin:
metode de plata rainbow dorobantu webprodesign

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?